Κάθε Δεκέμβριο η σκέψη μου πλανιέται σε εκείνο το ολέθριο «κίνημα των Αριστερών»[*] με στόχο την κατάληψη της εξουσίας, που φέτος συμπληρώθηκαν 80 ακριβώς έτη από το ξέσπασμά του. Με το ψύχραιμο βλέμμα ενός μελετητή της ιστορίας και τόσα χρονιά μετά, είναι σχεδόν βέβαιο ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε κάποια συμπεράσματα σχετικά με τους λόγους που ο λαός της Αθήνας βίωσε μία ακόμη τραγωδία εφάμιλλη εκείνων της Κατοχής, μόλις δύο μήνες μετά την Απελευθέρωσή του (12 Οκτωβρίου ’44) από τα ναζιστικά στρατεύματα.
[*]σύμφωνα με μία χαρακτηριστική έκφραση του πατέρα μου Δημήτρη Νικολαΐδη (1927-1990) ο οποίος είχε ζήσει τις δραματικές αυτές στιγμές της νεώτερης ιστορίας μας, ως ένας 17χρονος, ορφανός από πατέρα. Μάλιστα λίγο έλειψε να χάσει τη ζωή του όταν δίχως λόγο (ο ίδιος ήταν αμέτοχος στα γεγονότα) τον πολυβόλησε ένα βρετανικό αεροπλάνο ενώ προχωρούσε αμέριμνος επί της Ιεράς Οδού, στο ύψος της Γεωπονικής Σχολής. Στη φωτογραφία διακρίνεται (αριστερά) να βαδίζει μαζί με έναν φίλο του στην Οδό Σταδίου (1944). Φορούν τις στολές εξόδου του Ορφανοτροφείου Χατζηκώνστα.
Ιστορικό πλαίσιο
Βρισκόμαστε στο τελευταίο πια στάδιο της ανθρωποσφαγής του Β’ Π.Π. που είχε αρχίσει, τυπικά στις αρχές Σεπτεμβρίου του 1939, όταν η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία κήρυξαν τον πόλεμο στη ναζιστική Γερμανία, με αφορμή τις συμμαχικές τους υποχρεώσεις προς την Πολωνία.